Handboek voor de liefdespanter recensie)

terug naar de pagina "Artikelen" Handboek voor de liefdespanter

Jan Heemskerk en Marcel Langedijk: Handboek voor de liefdespanter. Succesgids voor de kansloze Casanova
163 pag. Amsterdam: Prometheus, 2012 ISBN 978 90 446 21112

De gewone man heeft het moeilijk. Hij denkt dat andere mannen meer, sneller en beter succes hebben bij vrouwen dan hij. En dan gaat hij klagen. Of hij wordt bitter. Maar juist voor deze gewone man (dat is: de man die zichzelf gewoon vindt) is er hoop. Een opgewekt en praktisch handboek vertelt hem wat hij moet doen en laten.

Het is natuurlijk vreemd om als vrouw een boek te bespreken dat in de eerste plaats voor mannen is bedoeld. Aan de andere kant functioneerde ik als testgroep van één. En vaak dacht ik: o, deed de man dat maar, en: ja, daar zou ik als een blok voor vallen. Voor vijftien euro kan een man dit boek aanschaffen en uittesten op de vrouwen in zijn omgeving. Brengt hij het in de praktijk, dan is hij een panter van een man. Dit zijn de hoofdstukken:

Woord vooraf; 1 De Praatpanter; 2 De Lichaamspanter; 3 De Singlepanter; 4 De Stijlpanter; 5 De Etiquettepanter; 6 De Kookpanter; 7 De Wijnpanter; 8 De Carrièrepanter; 9 De Creatieve panter; 10 De Humorpanter; 11 De Sekspanter; Woord van dank.

Tussen de hoofdstukken door komen deskundigen m/v aan het woord, die bijvoorbeeld uitleggen wat minimale beleefdheid is en met welke gouden zinnen een vrouw te versieren valt.

Het begint al meteen goed en klassiek in het eerste hoofdstuk: de Praatpanter moet vooral luisteren, in plaats van oplossingen aandragen. Nadat de auteurs dit hebben uitgelegd, komen ze met aanvullende voorbeelden van wat te zeggen. Het principe waarmee ze dit alles presenteren, blijft staan in de andere hoofdstukken: een man hoeft niet te begrijpen waarom vrouwen zijn zoals ze zijn, maar hij moet met ze kunnen omgaan - of het nu voor gezelschap of (wat het ultieme doel schijnt te zijn) voor seks.

In hoofdstuk 3 (De Singlepanter), is het uitgangspunt: “Hoe voorkom je dat je als moderne vrijgezel afglijdt in een ranzige put van pizza, porno en zelfmedelijden? Door je te houden aan deze tips.” Dat zijn er acht, die met een toelichting komen. Hier alleen de tips:

“Houd je huis schoon; 2 Houd jezelf schoon; 3 Vul je koelkast; 4 Koop elke week bloemen; 5 Ga niet zitten kniezen; 6 Masturbeer met mate; 7 Neem een hobby; 8 Geloof in jezelf.” (p. 29-43)

Deze tips zijn evenwel de basis. Er is meer. Zoals: kunnen koken. Optimistisch zeggen de auteurs:

“Neem dus gerust van ons aan: een man die er niet uitziet als Arie Boomsma, een man die geen topvoetballer is en ook geen navenant salaris geniet, moet kunnen koken. Reden 1: vrouwen verlangen het van hun kerel. Reden 2: vrouwen kunnen het zelf niet meer, vandaag de dag. Ze zijn druk met carrière maken, koolhydraten tellen en mannen beklimmen. Als je kunt koken, zal ze je dankbaar zijn, en zal ze daarvan op gepaste wijze blijk geven.”(p.71)

Hierbij is het idee eenvoudig: de man leert enkele gerechten, zorgt voor chocoladetaart, laat zien dat hij de situatie onder controle heeft en dan komt er seks van. Wat zijn hoop, opzet en doel was. Door het getoonde optimisme in combinatie met uitvoerbare tips, lijkt het eenvoudig.

Of het ook over romantische liefde gaat, is niet altijd duidelijk.

Dat het liefdesleven (of seksleven) van de gewone man maakbaar is, spreekt voor zich in dit boek. En ongeloofwaardig wordt het nergens, vooral doordat ook blunders en valkuilen beschreven worden. Helemáál maakbaar is het dus niet. Maar met dit boek komt een man erg ver.

aantal sterren: vier

Belofte: “Een boek vol tips en theorieën voor mannen, waarmee ze zich tot de tanden gewapend op de liefdesmarkt kunnen begeven. Een boek vol onthullingen over vrouwen, hun eigenaardigheden en soft spots, hun denkpatronen en woeste verlangens.”
Praktisch nut: Zeer groot. Elke man kan meteen aan de slag, en krijgt ook nog extra zelfvertrouwen.
Kanttekening: Lezen mannen wel handboeken om zichzelf te verbeteren? Misschien is dit het ideale cadeaboek voor moeders, zusjes en platonische vriendinnen.