Beha verbranden

terug naar de pagina "Columns" Beha verbranden

Op de middelbare school werd ik nieuwsgierig naar het feminisme. Dat kwam door de klasgenootjes die me uitscholden: “Jij bent zeker een feministe!” Ik wist niet eens wat het was. Maar het had vast te maken met wat ze eerder hadden gezegd: dat ik veel te veel boeken las. Dat ik te slim was voor een meisje en dus nooit een vriendje zou krijgen. En ik droeg een bril, dat vonden ze ook lelijk. Er was niemand aan wie ik iets kon vragen en dus piekerde ik op m'n eentje verder, want dat ik er beroerd voor stond, begreep ik best.

Gek genoeg komen veel mensen niet verder dan het schelden van een middelbare school. Want wat krijgen we te horen ls het woord feminisme valt? Dat zijn agressieve vrouwen, die verbranden hun beha's, die hebben kort haar en ze zijn mannenhaters. Gelooft u het? Vooral dat beha verbranden is een groot verzinsel, want in de Tweede Feministische Golf gebeurde dat niet. Wel is er een keertje een corset in brand gestoken, dat was bij een standbeeld van Wilhelmina Drucker. En toch is dat het beeld geworden waarin alle bangigheid en boosheid rondom het feminisme is gaan zitten. Beha's verbranden, net of je geen vrouw wilt zijn.

Sinds ik een boek schreef over deze feministische beweging, geef ik er regelmatig lezingen over. De beha's komen altijd even voorbij, maar wat de zaal vol vrouwen en ik vooral voelen is verbazing. Want wat gebeurde er nou eigenlijk echt in die tijd? Heel veel optimistische vrouwen en een handvol mannen besloten dat er een betere wereld moest komen voor zichzelf en voor hun dochters. Daarvoor gingen ze actievoeren, vergaderen en eindeloos veel campagnes bedenken, van 'baas in eigen buik' tot 'Marie word wijzer'. Dat optimisme van toen kunnen we ons nauwelijks meer indenken. Onze tijdgeest is vooral cynisch en al dat gepraat over crisis en inleveren helpt natuurlijk ook niet om blij naar de toekomst te kijken. Maar die vrouwen van de jaren '70 deden het wèl. Daar bewonder ik ze om.

Eigenlijk zouden we om deze vrouwen te eren ons allemaal feministe moeten noemen. Vroegen ze zulke gekke dingen? Onderwijs zodat je voor jezelf kunt zorgen. Over je eigen lichaam beslissen. Eigenlijk gewoon zelfstandig kunnen zijn, in alle opzichten. En daarbij vind ik persoonlijk dat een goede beha véél te duur is om te verbranden.