Inisiatip

terug naar de pagina "Columns"

Of de dames een hoed op wilden zetten, was gevraagd. Voor de ambiance. Uit de berging haalde ik de enige hoed die ik bezit, zette het geval op mijn hoofd, keek in de spiegel en vroeg: "Hoed, waar gaan we toch naartoe?" Naar Voorburg, waar de vereniging Inisiatip een High Tea zou beleven. Dat moest in stijl, vandaar de hoed. Dat begreep ik nog wel, alleen niet of ik nu wel of niet naar een Chinese vereniging ging. Even kijken waar ik terecht kwam, besloot ik. De zaal bleek vol, warm en smaakvol aangekleed. Over de lengte van een muur stond een lange tafel vol hapjes, veelal zelfgemaakt door de leden. Ik had twee pakken koekjes van de banketbakker meegenomen en die staken armoedig af bij de grandioze overdaad. Vooral de honderden chocoladesoesjes keken mij vrolijk aan en riepen hartelijk: "Eet ons! Eet ons!" Ik ging snel aan een tafeltje zitten, achter een bordje, en wachtte af.

Peranakan

Op de High Tea waren zo'n vijfentachtig mensen aanwezig. Volgeboekt. Dat had je vaak bij Inisiatip, hoorde ik. Een drukke vereniging waar altijd wel wat te doen is, en waar iedereen die eenmaal lid was, ook lid bleef. "Officieel zijn we geen Chinese vereniging", zei een oudere heer aan mijn tafel, "maar eigenlijk wel, hoor." De voorzitter Hay Ham Yap drie minuten later: "We zijn het niet." De oudere heer: "Dat Chinese zit bijvoorbeeld in de voorouderverering. Dat weet je van elkaar." En de voorzitter, op een ander moment: "Iedereen mag lid worden." Dat is waar, zelfs ik kreeg mijn lidmaatschapskaart, en ik ben helemaal Hollands. Toch viel ik op temidden van de Chinese en Chinees-Indische gezichten; driekwart van de leden zijn peranakan-Chinezen.
Inisiatip is in de jaren '70 ontstaan om de groeiende kring rondom de familie Siem Tjing Djien een structuur te geven. Aanvankelijk werd er alleen getennist, maar door de uitbreiding van activiteiten en de sfeer, kwamen er steeds mensen bij, ook met een andere achtergrond. In 1982 kwam er een bestuur, ontstonden er statuten, werd een naam gekozen en het initiatief tot Inisiatip was een feit. Tot op de dag van vandaag draait de vereniging goed. Ledentrouw, veel activiteiten en bovendien: een bestuur dat goed kan organiseren en de club financieel gezond houdt, zoals de voorzitter zegt: "Vooral een vereniging waar men zich thuis en senang voelt."

Jubileumfeest

Intussen zijn we per groepje van tafels naar de grote eettafel vooraan geroepen. Alle koekjes uit het kookboek zijn vertegenwoordigd, en verderop staan de hartige hapjes. De namen van de maaksters staan erbij. Een zorgzame heer stapelt mijn bordje vol. "Eten, hoor!" Het jubileumboek over het dertigjarig bestaan gaat rond en snel begint de powerpointpresentatie van het grote jubileumfeest gevolgd door een filmimpressie. Het is of ik er zelf bijgeweest ben. Jammer dat ik de bingo gemist heb; de hoofdprijs was een televisie. Maar de High Tea is ook gezellig en iedereen heeft een eigen mening over de vereniging, dat kan allemaal. Het is of ik al honderd jaar lid ben.
Aan het einde van de middag mag iedereen iets van de overgebleven koekjes mee naar huis nemen. Ik heb veel te veel chocoladesoesjes gegeten en besluit de rest van de week op water en appels te leven. Volgende maand ga ik weer naar een koempoelan.

Inisiatip

Opgericht: officieel in 1982, maar al bestaand sinds 1977.

Aantal leden: circa 500, vooral Chinees-Indische eerste en tweede generatie en anderen die een band met Indië/Indonesië voelen.
Activiteiten: feestelijke en gezellige bijeenkomsten zoals lezingen, High Tea, Sam Sam, muziekmiddag, sportdag, excursie, Kerstfeest en Lentefeest. Er is een Bridgeclub en een Inisiatip-zangkoor.
Website: http://www.inisiatip.nl/
Eigen periodiek: huisorgaan Ini Nieuws
Voorzitter: Ham Yap
Contact: secretariaat Zwedenburg 366, 2591 BP Den Haag; Inisiatip@hetnet.nl