Opnieuw getrouwd

terug naar de pagina "Columns" opnieuw getrouwd

Eerlijk gezegd, keek ik altijd een beetje neer op mannen die snel opnieuw trouwden. Van binnen schamperde ik op ze. Niet alleen kunnen zijn, hè? Zeker een gat waar een hart hoort te zitten. Nou, wat een sukkels waren dat. Nu ben ik zelf zo, min of meer. Dat zit als volgt.

Bijna zestien jaar woonde ik samen met mijn kleine rode kater Tim. Wat u zegt, dat is een heel leven. Mijn verkeringen duurden altijd korter. Eind april kwam ons lange samenzijn onverwacht tot een einde. Tim stierf, zijn nieren hadden het begeven, er was niets meer aan te doen. Iedereen om me heen had het zien aankomen, behalve ik. Dus de schok was groot. Om het verdriet te verwerken, ben ik in huis gaan schoonmaken en opruimen. Arbeidstherapie was het, die nauwelijks werkte. Het werd er hier alleen leger op. En ik besefte, wat ik ook doe, Tim komt nooit meer terug, maar zo eenzaam als ik ben geworden, hoef ik niet te blijven. Toen is Bertje hier gekomen, een kolossale kater van meer dan vijf kilo. Met hem ben ik dus opnieuw getrouwd.

Gezien deze situatie kan ik niet meer naar die mannen wijzen. Ik ben zelf zo, dat zei ik al. Niet zonder miauwen in huis kunnen, dat hebben zulke mannen net zo goed. Zij praten dan over bloemen die een vrouw neerzet of over goede maaltijden en dat alleen toch maar alleen is. In mijn familie is zelfs een man die vrijwel meteen na zijn huwelijk een vrouw uit Polen haalde, omdat die vrouwen (zei hij) nog vrouwelijk waren. Hij bedoelde iets van leuk uitzien en elke dag koken, en hem geweldig vinden. Deze vrouw is gaan scheiden zodra ze een verblijfsvergunning had. Hij nam weer een andere vrouw. Over die man heb ik veel lelijks gezegd, maar nu snap ik hem wel een beetje. Hoe lang ben ik zonder kater gebleven? Een maand. Langer lukte niet.

Ik geloof dat het verlangen naar alledaagse gezelligheid veel groter is dan we denken. Je leest er zo weinig over. Het gaat steeds over verre vakanties en sensatie, de ene piekervaring na de andere. Voor mij hoeft dat niet. Het enige dat ik echt wil, is thuis aan mijn computer werken, soms ergens heen gaan en daarna thuiskomen bij iemand die hartelijk tegen me miauwt. Gewoon, gezellig, en dan elke dag graag.