Johannes 'Pa' van der Steur (1865-1945). Zijn leven, zijn werk, zijn Steurtjes

Johannes 'Pa' van der Steur (1865-1945). Zijn leven, zijn werk, zijn Steurtjes

Tong Tong, 2015
Ooit genoot Pa van der Steur roem, eer en aanzien, zowel van het koninklijk huis als van de gewone man en vrouw. Zijn naam was vast verbonden met het tehuis "Oranje-Nassau" (Magelang, Java) waarin hij naar verluid zevenduizend kinderen opving. Een uitzonderlijk figuur, die bij leven al uitgroeide tot een legende. Maar wie wist nog wie de man zelf was?
De biografie vertelt de geschiedenis van Johannes van der Steur. Zijn jongensjaren in Haarlem, de invloed van de Zevende Dag Baptisten, zijn hartstochtelijke vechtlust die hij als Middernachtzendeling bezat, en de achtergrond van zijn vertrek naar Nederlands-Indië: het staat er allemaal in. En meer dan dat.
Dankzij intensief archiefonderzoek bevat dit boek een rijkdom aan onthullingen en verrassingen. Want hoe kwam hij eigenlijk aan die kinderen? Waarom hield hij zijn omvangrijke werk voor de militairen bewust op de achtergrond? En waar haalde hij het geld vandaan om alles te financieren?
Pa is meer dan een biografie, het boek biedt ook een venster op Indië zoals dat eens bestaan heeft. Een koloniale maatschappij vol tegenstellingen, even complex als fascinerend. Nergens anders dan dáár kon een man als Van der Steur zich ontwikkelen tot Pa. Hoe, en waardoor, en wat Indië aanvankelijk daarvan dacht, staat in dit boek.

Het boek is hier te koop


Uit naam van de majesteit. Het leven van J.B. van Heutsz (1851-1924) Nota Geheim 1903 en de Atjeh-rel in 1908 Van Tim naar Bertje Melati van Java: Dochter van Indië Drabbe machine- en bedieningsonderdelen sins 1928 Ultimate budo Tien gouden regels Tim Avonturen en bespiegelingen van een kater op leeftijd Johannes Pa van der Steur (1865-1945) In Prigen waren wij gelukkig Bokser pur sang Lolle van Houten (1944-2008) Bogoriana (1890) door Annie Foore Fernand (1874) door Melati van Java Een huwelijk in Indië (1973) door Mina Kruseman Tien jaar Haagse Directe Boksgeschiedenis van de stad Wil je niet, wil je wel? Het geheugen van Indië Familie gebleven Zestig jaar de handen uit de mouwen Tien jaar OCW Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte Hart voor de stad. Dienst Stadsbeheer Den Haag De vrouw beslist Het nieuwe onbehagen Leven tussen kunst en krant Indië Ongekuist Dienst Vervoer & Ondersteuning "Somewhere in Indië" Moet Terug Privaat eigendom Vrouw verdwaald in een moderne wereld Reuma verrast je "Kijk in Kloppenburg!" Rebels binnen de regels Toekomst door Traditie Bloemlezing uit 25 jaar Meta Tobben in Indië