Les 5: Verbitterde mannen

Leiden, Maandag 25 januari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Zo af en toe spreek ik een man die van die scherpe, diepe lijnen in zijn gezicht heeft. Groeven zijn het, ontstaan door verbittering. Zo diep zijn ze, je kunt er een fiets in parkeren. Maar voor grapjes staan zo'n man niet meer open. Zeker niet van vrouwen, die heeft hij leren haten.

Ja, zulke mannen spreek ik graag. Deels uit mededogen, deels uit nieuwsgierigheid. Ze nemen geen blad voor de mond, dus zo hoor ik nog eens iets. Hij praat tegen me terwijl aan de riem de hond geduldig wacht tot de baas weer wil lopen. Wat ik in de loop der tijd regelmatig hoor, is:

  • En op een dag was het huis leeg. Er lag een briefje dat ze weg was. Ze had niks gezegd. Ik zag het niet aankomen. Daar ben je dan voor getrouwd.
  • Ze zag in mij een wandelende portemonnee. Seks was er niet meer bij.
  • Ik heb meer gezelligheid aan de hond dan ik in heel mijn huwelijk aan mijn vrouw heb gehad.

Hij praat tien, twintig minuten, meestal is het een monoloog. Dan geeft de man een rukje aan de riem en zegt: "We gaan." En ik kijk ze na, met ontroering. Want daar gaat een man die vol is van verlangen naar vrouwenliefde. Want dat is de oorzaak van zijn verbittering.

Er zijn veel van dit soort verbitterde mannen, in verschillende stadia. Soms maken ze afspraakjes en dat gaat meestal goed, de eerste twee, drie keer. Daarna voelen ze een bepaalde mate van vertrouwdheid en openbaren ze wat er in hun hart leeft. Hij legt al zijn teleurstellingen zomaar op tafel, in de hoop dat de vrouw die luistert, zal zeggen dat zij anders is. Maar zij slaat op de vlucht voor zoveel emotie, en dan is de man weer wat bitterder dan voorheen.

Een mens is altijd te redden, ook een verbitterde man met een hond. Maar hij moet het zelf willen, en daar zit de grote moeilijkheid. Het betekent namelijk dat hij elke vrouw een echt kans moet geven, onafhankelijk van zijn verleden. Kan hij dat? Kunt u dat, Liefdescursist? Een ander ontmoeten en die werkelijk zien? Of gaat u meteen de maat zitten nemen en vergelijken met ellende uit vorige relaties?

De Liefdeswet die u moet zien te onthouden en praktiseren is: ellende uit het verleden biedt geen garantie op ellende in de toekomst.

Met andere woorden, het kan ook gewoon goed gaan. Of wat beter dan de laatste keer. Dat gebeurt als u een beetje hoop koestert. Hoop schept ruimte. Liefde heeft ruimte nodig.

Een voorbeeld? Stel, uw laatste Geliefde nam het niet zo nauw met de waarheid. U hoorde X terwijl het Y was, en het ging ook nog eens over futiliteiten. Toen u dat ontdekte, was het fini met de liefde. Na een tijdje bent u weer afspraakjes gaan maken. Elke keer let u zo goed op, dat u eigenlijk een detective bent. Zegt de Aanstaande Geliefde om kwart voor twee van huis te zijn gegaan om op tijd bij u te zijn, dan rekent u meteen uit of er ook tussenstops zijn geweest. Zo gaat het eerder vroeger dan later mis. Wantrouwen verstikt elke prille liefde. Neem aan wat de ander zegt. En ga niet meteen samenwonen.

De beste remedie tegen bitterheid is zelfvertrouwen. U vertrouwt voor ongeveer vijftig, zeventig procent op de ander. Voor honderd procent op uzelf: dat u in uw upje een goed en gelukkig leven kunt leiden, dat u elke tegenslag best te boven komt, en dat er genoeg kandidaten zijn om samen een liefde te delen.
Met een dergelijk zelfvertrouwen staat u lekker ruim in het leven. Iemand is een liegebeestje? Kan gebeuren, denkt u, wie weet hoe zoiets komt. U stopt de omgang en zoekt naar een ander. Dan kunt u nog wel verdriet voelen, maar u wordt niet bitter. En dat scheelt weer veel rimpels.

Aanstaande maandag ga ik in op spanningen in het huwelijk, dan wel de vaste relatie, die ontstaan door de aanwezigheid van een derde. Dan bedoel ik geen mens, maar een huisdier. Waar slaapt Minette, moet Tarzan nou werkelijk elke dag in het bos rennen en waarom wordt u niet meer geaaid maar krijgt Bobo elke dag een borstelbeurt? Kortom, wat u moet doen wanneeer er een huisdier tussen u in staat hoort u volgende week van

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

 

herscholing

M

Nn 2009 schreef ik over het fenomeen van de grijze muis, in het opwindende cursusjaar Op jacht. Deze les begon zo:

” De kwestie van het uiterlijk ligt gevoelig. In Nederland vooral, want hier regeert de idee dat gewoon doen al gek genoeg is. En wat is dan gewoon doen? Zo kleurloos mogelijk, zo veilig en vaag eruit zien als men maar kan bedenken. Dus lijken we allemaal op elkaar, waardoor we elkaar in het buitenland snel herkennen. Dat dan weer wel. Intussen verlangen we naar Italiaanse passie, naar Spaanse hartstochten, naar de Franse l 'amour en soms zelfs naar Amerikaans optimisme.
Dat is ook wat. Als een grijze muis onder een steen gaan zitten en naar liefde verlangen.
Alleen een arend ziet een grijze muis, en daarover wil ik zeggen dat, ten eerste, de arend zo ongeveer een beschermde zeldzame vogel is in Nederland en ten tweede, de grijze muis dan vol passie verslonden wordt. Dan wiekt de arend verder, zonder nog een enkele gedachte aan die grijze muis..”

Is dat herkenbaar? Dan bestudeert u de totale les bestuderen in het Liefdesarchief. Gratis toegankelijk, geen registratie.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters